top of page

Yapı Güçlendirme

Yeni binalarda güncel yapı yönetmeliğine bağlı sistemler uygulamakta olup  mevcut yönetmeliklere uyum sağlamayan ya da maruz kalınan dış etkenler nedeni ile statik mukavemetini kaybetme ihtimali olan yapılarda yapı güçlendirme teknikleri kullanılarak, yapıların daha sağlıklı hale kavuşması hedeflenmektedir. 

Erkut b.581 projemizde tüm taşıyıcı birimlerimizin tekniğine uygun olarak güçlendirilerek  özellikle deprem gibi yapıya ve içinde bulunanlara zarar verebilecek her türlü anlık hasara karşı önlem alınmıştır. Projemizde konuya yetkin teknik uzmanlar tarafından oluşturulmuş Güçlendirme projesi hazırlatılmıştır.

Gerek güncel yönetmelik ve şartnamelere gerekse Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmeliği (Deprem Yönetmeliği) şartlarına uymayan ana taşıyıcı elemanların muhkem hale getirilmesi için çalışmalar yapılmıştır.  Uygulama projemizde, yapının standart taşıyıcı sistemi performans analizi yaptırılmış; yeni deprem yönetmeliklerindeki belirlenmiş olan yüklere uygun şekilde hesaplama yapılarak, yapının güçlendirilmesi tamamlanmıştır. Projemizde yapı güçlendirmede etkili yöntem olarak tercih edilen Çelik Elemanlar uygulanmıştır.

 

  • Yapılmak istenen toprak perdeleri, kolon ve kiriş güçlendirmeleri için, Deprem yükleri, toprak itkileri için bodrum kat içerisinde, yatay taşıyıcı elemanlar teşkil edilmiştir.

  • Yönetmeliklere uymayan düşey taşıyıcı elemanlarda çelik takviye (zırhlama) yapılmıştır.

  • Narin kolonlar güçlendirilmiştir. 

  • Paslanmadan kaynaklı düzlemsel taşıyıcılar için yerinde tespit edilmiş ızgara metodu ile 500 kg/m2 hareketli yükü güvenle taşıyacak duruma getirilmiştir.

  • Bina burulma özelliğinden kaynaklı rijitlik merkezine uzak kolonlarda güçlendirme hesaplamaları yapılarak uygulamaya yapılmıştır.

  • E/4 akslarının kesişim noktasındaki kolonda zırhlama yani 6 mm saç kaplama, tavan ve zemin birleşimlerine L formunda lama malzeme ile sabitleme yapılmıştır,

  • Kolon ve kirişe karşılıklı tij saplama atılarak karşılıklı sıkıştırma işlemi yapılarak, kaynaklama işlemi yapılmıştır.

  • Saç ve beton arasındaki boşluklar grout malzeme ile doldurularak, rijitliği sağlanmıştır.

  • Bodrum kat ve zemin katta yapılacak imalatlar için ısı,su, ses, rutubet konularında, sürme izolasyon yapılarak koruma altına alınmıştır. 

Hedeflenen hesaplamalar uyarınca kolon ve kirişlerde yeni yük sistemine uygun hale gelebilmesi için Betonarme taşıyıcı elemanlarına HIT-RE 500 V3 Kimyasal ankraj , HIT V Ankraj Rotu elemanların ile Masterflow 928 Graut Harcı dolgu kullanılarak ankraj uygulaması yapılmıştır. 

. Projeye uygun imalatlar yerinde denetlenerek güçlendirme tamamlanmıştır. 

Yapı Güçlendirme Detay ve Kesitleri aşağıda sunulmuştur. 

 

Yapı Planı

Kolon Planı 

Kriş Planı 

bottom of page